Het besluit van de Stichting preferente aandelen B van KPN heeft mogelijk op onjuiste gronden een beschermingswal opgetrokken tegen América Móvil, het bedrijf dat KPN wil overnemen.
Dat schrijft Het Financieele Dagblad zaterdag op basis van een interview met advocaat Guus Kempering van Van Doorne.
De stichting wil het bedrijf van miljardair Carlos Slim dwingen eerst met het KPN-bestuur tot een akkoord te komen alvorens een bod uit te brengen. Ze hanteert het argument dat het ‘best pratice is in Nederland om eerst te onderhandelen over een fusieprotocol’.
Volgens Kempering is er echter geen enkele wet of rechtsregel die deze aanpak voorschrijft. Integendeel, de wet staat sinds 2007 uitdrukkelijk toe dat een bieder zich buiten het bestuur om met een bod rechtstreeks tot de aandeelhouders richt.
Stap gezet na juridische bijstand
De beschermingsstichting van KPN begeeft zich volgens Kemperink op glad ijs door een beschermingsmaatregel te treffen louter en alleen omdat América Móvil niet zou willen onderhandelen over een fusieprotocol met KPN. “Daarmee wordt de wettelijke bepaling die de bieder toestaat een vijandig bod te doen een dode letter.”
Een woordvoerder van de beschermingsstichting van KPN stelt in een reactie dat na uitgebreide juridische bijstand deze stap is gezet. "We hebben daarom alle vertrouwen in onze motivering."
Intenties van América Móvil
Volgens Kempering is het enige argument dat juridisch steek houdt, dat de continuïteit van de onderneming wordt bedreigd door het bod. "Dat kan zijn omdat er onduidelijkheid is over de strategie die de bieder met het bedrijf voor ogen heeft. Of omdat er, zoals bij KPN, grote belangen op het spel staan."
Het gaat er volgens de advocaat om of de intenties van América Móvil met KPN inderdaad onduidelijk zijn en niet of de Mexicanen bereid zijn een fusieprotocol te sluiten met KPN.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl